Územní plán města Kladna – aneb Stopařův průvodce naživo.

2011-12-09_231643 Seděli jsme u známých, popíjeli svařené víno červené a kamarád povídá. ¨

“Tak jsem včera šel podepsat tu petici proti obchvatu”

“Cože?” řekl jsem nevěřícně. Jaký obchvat? Jakou petici?

A tak jsem náhodou dozvěděl, že město Kladno, kde žiji v tichosti schvaluje zásadní dokument – územní plán.

Pravidelně mi do schránky přistává kladenský deník, kde se radnice chlubí kde čím. Od nových laviček, před hrdinské kousky městské policie. Ale o tom, že chystají něco takového ani vidu, ani slechu.

Naštěstí jsou lidé, kteří se nenechali odradit zamčenou registračkou ve sklepě, schovanou za dveřmi s nápisem “Pozor leopard!” Skupina architektů se o povedené akci dozvěděla a dokázala vzedmout vlnu zájmu veřejnosti. Na webu http://upkladno.kvalitne.cz a facebooku http://www.facebook.com/pages/Uzemní-plán-města-Kladno/308999959123981 informují o chystaném plánu. Zformulovali své námitky a získali dostatek podpisů aby mohli veřejnost zastupovat. A dokonce dosáhli prodloužení lhůty pro podávání námitek. Dokonce magistrát organizuje další veřejné slyšení a tentokrát i zveřejnil, kde je. Sice je oznámení schované na stránkách http://www.ohkkladno.cz/ pod nevinným odkazem  “Beseda Magistrát Kladna”, ale je to krok vpřed!

 

A to je hrozně důležité, protože navržený koncept opravdu není povedený. Obsahuje desítky nedodělků a zvěrstev. Je realizován architektem, který Kladno nezná, a který podstřelil cenu ve veřejné zakázce. Za malé peníze pak odvedl mizernou práci. Díky, ale nechci. A jsem rád, že v tom nejsem sám.

Takže prosím pro všechny – pokud jste kladeňáci – hned se na to vrhněte. Studujte, připomínkujte, piště na radnici. Šiřte dále. Pokud někoho z Kladna znáte – pošlete mu to. A pokud jste odjinud, tak si prostě jen vemne ponaučení. Když se nebudete zajímat o místní záležitosti, tak se pak nedivte žlutému bagru pod oknem. A nebo vogonské demoliční četě na orbitě.

Komentáře