Nexus S a Android – pohled starého smarphonisty

imageVěrný HTC HD se po mnoha letech odebral do křemíkového nebe a tak jsem stál před obtížnou volnou co si mám pořídit jako další telefon. Vzhledem k tomu, že značnou část naší práce tvoří vývoj mobilních aplikace, rozhodl jsem se vyzkoušet na vlastní kůži něco s Androidem. Sice jsem se jako dlouholetý uživatel Windows Mobile trochu bál omezenosti systému, ale říkal jsem si, že to snad nebude tak špatné. Dovolím si zde shrnout zkušenosti po týdnu používání. Předesílám, že recenze nebude tak nadšená jako u mnoha jiných. Považuji se velmi zkušeného uživatele zařízení této třídy. Začal jsem prastarými HP iPaq (PDA, které ještě neumělo telefonovat), pokračoval jsem přes Fujitsu LOOX a následně jsem prošel téměř celou řadou HTC smartphones až po zmiňované HTC HD, tedy jeden z nejlepších přístrojů s Windows Mobile 6.5. Zkoušel jsem nějaký čas iPhone a Android jsem měl v jeho začátcích několikrát k testování.

Hardware

V této části se nebudu nijak zásadně rozepisovat. Recenzí existuje hafo. Osobně jsem z výkonu telefonu nadšen. Oproti Win Mobile je to neuvěřitelně svižné a sexy. Telefon působí solidně a má nádherný display. Za obrovské plus pak považuji čitelnost na slunci – opravdu lze telefon venku používat. Naopak o něco horší je to ve tmě. Display lze ztlumit, ale stále velmi oslňuje. A tlačítka pod displayem nesvítí, takže hrajete starou známou hru: najdi neviditelné a nehmatatelné tlačítko po paměti. Ale což, člověk si zvykne i na horší věci. Velmi mne též zklamala výdrž baterie – opravdu je to tak na den, navíc nabíjení je velmi pomalé.  Za mírnou chybu považuji i velkou symetrii telefonu – je snadné jej chytit vzhůru nohama.

Telefon je též překvapivě málo hlasitý – vyzvánění, notifikace i vibrace jsou takové decentní. To není nutně na škodu, ale občas člověk nějaký ten hovor prostě prošvihne. Naopak musím pochválit přiložené handsfree, které má perfektní zvuk

Android Gingerbread jako holý systém

Nexus S se dodává s nejnovější verzí Androidu a to bez jakýchkoliv nadstaveb. Dovolím si zdůraznit co mne nadchlo a co naopak nepotěšilo. Systém Android jako takový je uživatelský celkem přívětivý. Potěší možnost konfigurace ploch, rychlá odezva i velmi dobrá správa běžících procesů a služeb. Naopak nepotěší absence, nebo nelogický obsah kontextových menu na dlouhé podržení. Stejně tak mi vysloveně chybí hromadné operace nad seznamy – označit všechny emaily jako přečtené buďto nejde nebo jsem to nenašel. A pak je tam 100+1 drobných nedomyšleností. Hluboko schované některé funkce (zapnutí Wifi hotspotu na třetí úrovni menu, které nejde vytáhnout na plochu), nemožnost sdílet připojení přes bluetooth, příliš rychlé zamykání telefonu, nemožnost přesněji nastavovat frekvence synchronizace na pozadí, nemožnost předefinovat si vlastní texty pro SMS, …..

Velkým překvapením pro mne byla úroveň rozpoznání hlasu. Ikona diktování je přítomná všude a opravdu funguje. Diktování SMS nebo emailů je prostě boží! Řekl bych, že technologie hlasového ovládání se značně přiblížila opravdovému produkčnímu nasazení.

Nicméně oproti prvním Adroidům, které jsem držel v ruce, je to obrovský skok v před. Systém je bezproblémově použitelný a jeho návrh je velmi koncepční. Příjemná je unifikovaná notifikace, sdílení služeb systémy, koncept synchronizací služeb, funkční multitasking. Za velmi zajímavou též považuji podporu NFC – s touto technologií si ještě užijeme spoustu legrace a bezpečnostních problémů.

Aplikace

Chytré telefony si ale člověk kupuje kvůli aplikacím a tady leží hlavní zklamání z celé té nádhery. Postupně projdu jednotlivé úkoly, které od telefonu očekávám a podíváme se na nabídku ze světa zeleného robotka. Budu – jak jinak – porovnávat s nabídkou na Windows Mobile.

Mobilní kancelář – základní potřebou je pro mne potřeba mít kdykoliv k dispozici emaily, kalendář a úkoly. A bohužel jediné co z tohoto Adroid řeší je email (s drobnými výtkami, ale budiž). Synchronizace kalendáře lze jen přes Google Calendar, což přináší řadu omezení. A úkoly neexistují. Synchronizace Outlook kalendáře přes Google Calendar Sync  je tristní a chybová. Můj favorit Funambol bohužel neumí do androida dostat tasky. Koho to zajímá tak velmi pěkný přehled je na syncdroid.net . Po nějaké době testování jsem  rozhodnut koupit si CompanionLink (39$).

Zde si dovolím malé odbočení – je zajímavé jak s generací post-iPhone telefonů zmizela funkce úklolů ze základu systému. Entita úkolu byla přítomna již v prehistorických Palmech, HP IPaQ, o jakýsi pokus synchronizovat úkoly s Outlookem se (velmi neohrabaně) snažili telefony SIEMENS řady S a lepší Nokie (těm to i docela šlo). O plném komfortu Windows Mobile ani nemluvím. Je otázka zda je to prostě lenost vývojářů. A nebo vyjádření názoru, že mít úkoly a pracovat, není pro generaci displajových šmatlalů dostatečně cool. Těžko říci. Každopádně mně to vysloveně vadí.

Nepostradatelným pomocníkem je též mobilní Word, Excel a Powerpoint. I zde se člověk musí spokojit s málem. Zadarmo jsou pouze aplikace schopné tyto formáty zobrazit. Za editaci se platí.

Co mne naopak potěšilo je klient pro Evernote, který je daleko vychytanější. Trochu jsem se bál, zda se obejdu bez stylusem čmáraných poznámek, ale díky možnosti poznámku nadiktovat je to naopak ještě lepší.

Čtení knih – dříve jedna z klíčových funkcí mých telefonů (se slzou v oku vzpomenu na J2ME aplikaci Readmaniac na SIEMENS S65, kdy jsem se stal ečtenářem). Po koupi Kindle již telefon používám jen nouzově. Zde je nabídka dostatečná a aplikace kvalitní. Ačkoliv chybí jedna čtečka podporující drtivou většinu formátů, tak kombinace Stanza, Kindle a PdbBook zvládnou všechno co potřebuji. Ano jistě mám Calibre a mohu si knihy konvertovat, ale lenost je lenost.  Velmi pěkná byla nějaká automatická sychronizace knih mezi Kindlem a Androidem, tak aby si člověk nalistoval co čte v případě nečekané nouze bez Kindle.

Navigace do auta – další velmi používaná služba je navigace. Primárně ji používám pro cesty do zahraničí, tedy vyžaduji offline mapy. Tak tady je to zatím v plenkách. Pro windows mobile jsou k dispozici všechny navigace ze standalone GPS. TomTom, IGo atd. Pro Android aby člověk špendlíčkem hrabal a najde takové skvosty jako NDrive atd. Kde je RDS, kde je nějaké pokročilejší plánování? Nativní android aplikace jako Navigation v Praze nemají data. Ale vyvíjí se to a tak mám naději, že během pár let to tu bude. A není to kritické – autem jezdím stále méně, je vybavené palubní navigací (byť mapové podklady nejsou ideální) a většinou s někým.

Navigace pro chodce – naopak zde mne Android market mile překvapil. Pro pěší pohyb jsem našel netušené poklady. Kvalitní klient pro idos.idnes.cz  je poklad! Jeho UI je mnohem kvalitnější než webová aplikace. Stejně kvalitní je aplikace pomáhající uživatelům pražské MHD. A k tomu SMS jízdenka. K tomu offline mapy ze OpenStreetMap v aplikaci MapDroyd. A když doplníme krásnou aplikaci ČHMI pro rychlé rozhodování o tom zda bude za deset minut pršet nebo ne, tak máme kopmpletní sadu pro efektivní pohyb pěšky, nakole nebo MHD.

Geocaching – zde je naopak nabídka Androidu fantastické c:Geo je ultimativní řešení, o kterém si Windowsí geocacheři mohou nechat jen znát.

Hry a blbosti – ano tady Android Market přetéká ve švech a nabídka se nedá s Windows mobile srovnávat. Oproti nim je však každá free aplikace zasviněná mobilní reklamou. Když vidím efektivitu těchto formátů v kampaních pro naše klienty, tak to nechápu. To i Facebook je výkonově lepší médium. Ale trh si žádá nové formáty, tak bať. Po nějaké době jsem našel slušné GO (a budu si mkupovat full verzi pro desku 19x19 za 5$), zkusil jsem si hlavní hitovky. Pochrochtal jsem si nad výkonem a kvalitou grafiky a znovu se ponořil do toho jak telefon využít produktivně.

Sociální sítě atd. – aktivně používám jen Twitter a  zde je nabídka aplikací a jejich kvalita přibližně shodná.

Sport – nabídka sporttrackerů je přibližně shodná, nakonec jsem našel Endomondo sport tracker.

Internet a web – prohlížení webu a přístup na většinu Web2.0 služeb je perfektní a je o mnohem dál než Win Mobile 6.5. Web browser samotný, Dropboxy, Evernoty, integrace vyhledávání atd.

Závěr

Na systémech Android a iPhone je nádherně vidět jak lidé nejsou schopni racionálně posuzovat svůj čas. Telefony s Adnroidem jsou sice rychlé, ale reálně čas nešetří. Alespoň pro potřeby pracovního používání. Výborně poslouží jako zabiják volné chvíle. Některé hry jsou tak  návykové, že se mohou snadno stát zabijákem i chvíle, která měla být věnována něčemu jinému.

Ale abych telefonu jen nekřivdil – hodí se i pro všechny, kteří mají svá data a přátele přeneseny do cloudových služeb a potřebují k nim kvalitní přístup kdykoliv. Pokud však hledáte nástroj na šetření času a dočasnou náhradu desktopu, pak doporučuji dokoupit něco jiného. Kdejaká vyšší Nokia nebo Windows Mobile odvedou lepší službu.

Ale jako hračka je to krásné Mrkající veselý obličej. Takže budu ve zkoumání tohoto příjemně otevřeného světa s malým praktickým využitím s nadšením pokračovat.

Komentáře

  1. Děkuji za info, o NEXUSu jsem hodně uvažoval a raději vyčkám. Zásadní je zklamání z baterie, jeden den je opravdu peklo. A v tomto případě zvolám i Hulánovské Vivat Windows :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip na MapDroyd. Offline mapy se vždy hodí.

    OdpovědětVymazat
  3. Kalendar a ukoly synchronizovane s Outlookem je nejspis potiz, tohle nerozumim pro neni osetreno uz davno kdyz Outlook je v tomto de facto standard. Me staci a vyhovuje synchronizace (ukoly, kalendar, kontakty) s Googlem, ale chapu ze to nepokryva naroky ostatnich.

    Co se tyce editace dokumentu, tak myslim ThinkFree Office je zdarma, offline navigace CoPilotLive pokryje veskere me potreby (vy jste opravdu nekdy prakticky a spolehlive vyuzil RDS?), na ceste je Route66 ktery vypada dobre.

    Android jako dokonaly neberu, jen me iOS a celkovy Apple pristup prestal bavit (ale respektuju oboji) a na pouzivani WinMo jsem s vekem prestal byt dostatecny masochista: prece jen telefon mam hlavne k telefonovani a organizaci casu, osobne na Androidu udelam vse co potrebuju podstatne rychleji nez jsem kdy udelal na WinMo zarizeni (at uz ma nejakou super duper grafickou nastavbu nebo ne). Ale Vase potreby a navyky jsou jiste jine a prakticke vyuziti vidite odlisne nez jini uzivatele - a tak je to v poradku.

    A musim s Vami souhlasit, ze moderni smartphony umi byt i nehoraznymi zrouty casu, to neni "problem" jen Androidu; iOS nebo WP7 jsou v tomhle stejne, ne-li vetsi potvory :)

    OdpovědětVymazat
  4. --- K predchozimu komentari: Omlouvam se, ThinkFree Office zdarma neni, na mem pristroji byl predinstalovan takze jsem mystifikoval nezamerne.

    OdpovědětVymazat
  5. @Anonymní: Děkuji z tip na CoPilot, neznal jsem.

    Jinak velmi často jezdím přes Německo a Rakousko. Tam je informování o situaci pomocí RDS (TMC) velmi přesné a opravdu pomáhají s optimalizací trasy. V ČR je to pravda na pikaču.

    OdpovědětVymazat
  6. Rado se stalo.
    Ono je navigaci vice, napr. Sygic Aura vypada moc hezky a mela by byt pouzitelna i pro pesi, ale na mem pristroji tuhne a ma zasadni nedostatky, snad to bude casem lepsi (ve slabe chvilce plne nadseni jsem ji zakoupil abych si za mesic poridil i CoPilot ktery uz opravdu naviguje).

    S TMC mam prave negativni zkusenosti z Nemecka: bud mi zacpu nahlasil az kdyz jsem v ni stal, nebo jsem slozite objizdel uzavirku ktera se nasledne ukazala byt davno neaktualni. Ale uznavam, ze jsem TMC kvuli tomuhle prestal pouzivat pred par lety a naucil jsem se poslouchat radio, takze nemuzu rict jak to funguje dnes.
    Jak Copilot tak zminena Aura maji moznost preplatit si real-time traffic, ale resi to aktualizovanim pres internet, takze pokud nemate v dane zemi datovy tarif tak je vam tahle sluzba na nic.

    OdpovědětVymazat
  7. @Karel Borovička: Ano, také začínám s netrpělivostí vyhlížet první plody partnerství Nokia + Windows Mobile. Řekl bych, že v tu chvíli půjde Nexus na výlet dále do firmy.

    OdpovědětVymazat
  8. "Synchronizace kalendáře lze jen přes Google Calendar, což přináší řadu omezení. A úkoly neexistují"
    Tomuto nerozumiem, Task sa predsa bežne zobrazujú v Google Calendar v stĺpci vpravo. Pravda, že ak ich chcem synchronizované do Androidu, treba mi externú aplikáciu, ale to je to najmenej a GTask je skvelý. Potom sa všetko synchronizuje s GCalendarom cez push...

    OdpovědětVymazat
  9. Nemáte s Nexusem S podobný problém s GPS jako já a mnoho dalších? viz http://www.google.com/support/forum/p/Google+Mobile/thread?fid=6022af649bc4a4f50004a25d84938257&hl=en Google pořád pracuje na opravě...

    OdpovědětVymazat
  10. @Matejxx - Google úkoly jsou velmi primitivní. nepodporují pravidelné úkoly, kategorizaci, kontexty, složitější poznámky. Navíc je nelze žádným mně známým způsobem synchronizovat s Outlookem. Google calendar sync je nepřenáší.

    OdpovědětVymazat
  11. @Adam: naštěstí ne. GPSka funguje dobře.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat