Tip na mobilní aplikaci: Trapster – sociální síť řidičů

image O tom, že sociální sítě jsou mocným společenským fenoménem asi není dnes nikoho přesvědčovat. Přiznejme si, že doposud nikdy neexistoval informační kanál schopný zpropagovat třeba skupinu blbě zpívajících puberťaček tak rychle jako facebook. Lidé díky nim dokážou sdílet banality mnohem rychleji než doposud a s daleko větším množstvím jiných lidí. A tak se lidé sdružují do zájmových skupin, kde ukájejí svoji touhu po vědění a sociálním kontaktu. Screenshot z www.fejsbucek.cz myslím jasně demonstruje užitečnost informací s vysokým sociálním potenciálem.

O to více mne zajímá jak moc se uchytí poměrně zajímavá a užitečná aplikace kombinující principy sociálních sítí s mapovými aplikacemi.

image 

Trapster má velmi jednoduchý princip: uživatelé sdílejí informace o radarech, policejních kontrolách a dalších pastech na řidiče. K efektivnímu sdílení pak slouží jednoduchá aplikace pro různé mobilní telefony s GPS, která za jízdy vozem zobrazuje mapu okolí a upozorňuje na možné nástrahy. K tomu je použit volně dostupný mapový podklad a takzvaný virtuální radar. Ten se snaží dle rychlosti a směru jízdy predikovat kam auto dojede a v tomto směru upozorňuje na možné policejní pasti. Radar se chová poměrně inteligentně a je dokonce možné si nechat (pomocí serveru) naplánovat cestu.

Jak to celé funguje lze vidět na následcích screenshotech:

 

image

Takto vypadá hlavní obrazovka ukazující polohu vozidla a záběr virtuálního radaru. Na případné pasti je uživatel upozorněn vizuálně i zvukově.

 

image

A takto vypadá obrazovka “Report a Trap”, kde lze rychle nahlásit ostatním uživatelům sítě polohu pasti na silnici. Abyste mohli něco hlásit je nutné mít konto a právě zde funguje dobře mechanismus sociální sítě. Každá past má různou hodnotu důvěryhodnosti dle počtu a statusu uživatelů, kteří ji reportovali nebo moderovali. Tak lze částečně zabránit zahlcení falešnými poplachy.

Kromě této základní funkce se Trapster snaží i o lokální hledání. Zjevně se bude pokoušet jít cestou nabalení dalších geolokačních služeb, které budou zpeněžitelné (ať již formou subskripce nebo díky geograficky cílené reklamě).

Zkušenosti s používání

Aplikaci používám na HTC HD, tedy na platformě Windows Mobile. Instalace a zprovoznění jsou zcela bezproblémové, aplikace je dostupná ve Windows Marketplace a to zdarma. Aplikaci jsem zkoušel na několika jízdách po Praze a okolí. Jak jsem již psal – auto není mým hlavním dopravním prostředkem, ale o to více ocením podobnou pomoc při občasném ježdění.

Fungování aplikace bych hodnotil tak na 90%. Celkem dobré, občas se zaseklo načítání map, zejména v oblastech bez pokrytí 3G. Vždy se to ale vzpamatovalo. Jinak stabilita velmi dobrá, uživatelské rozhraní slušné. Trochu bych zlepšil zadávání nové pasti. Přeci jenom, když najednou vidíte policii na silnici, je to vždy trochu stres, takže není prioritou  ihned reportovat. Hodilo by se snadné zadání “stojí tam, kde jsem byl před minutou”.

Pro paranoiky je tu pochopitelně vtíravá otázka – co se s mými daty děje? Ačkoliv Trapster.com (respektive společnost Reach Unlimited) deklaruje obecné zásady ochrany soukromí, tak nikde explicitně neuvádí zda ukládá nebo neukládá vaši polohu. Ta je přitom aplikací odesílána při dotazu na okolní situaci. Pokud jsem správně analyzoval data, tak se posílá pouze poloha v několika sekundových intervalech. Tedy dosti na to pořídit velmi detailní přehled vašich cest. Dokonce dost na to, aby po zpřístupnění informací policii přišla obsílka z rychlou jízdy na trase Praha – Brno. Ale zanechme paranoii.

Zásadní nevýhodou řešení je závislost na datových přenosech. Tahání map a informací o pastech se děje kontinuálně, takže bez neomezeného datového tarifu jste nahraní. Díky tomu je celá věc prakticky nepoužitelná v zahraničí. O vhodnosti nabíječky mobilu z autozásuvky asi nemusím hovořit.

A co ta komunita

Na sociální síti ale není zajímavá technologie. To co je kruciální je jak dobrá je komunita. A není to tak špatné. Ačkoliv většina reportů v síti Trapster směřuje do USA není naše kotlina zcela zapomenuta:

image

V Praze je pokryta většina stacionárních pastí a během několika dnů testování jsem zaznamenal:

  • Jedno upozornění na mobilní hlídku
  • Jedno falešné upozornění – buďto pokus nebo tam už nebyli

Shrnutí

V současné podobě nemá aplikace praktický smysl. Upozornění na stacionární radary stejně dobře odvede většina navigací a to bez nároků na datové přenosy. A v Čechách zjevně neexistuje dostatečná masa řidičů, aby Trapster poskytoval kvalitní varování před dočasnými pastmi. Nicméně pokud by česká komunita řidičů začala Trapster používat masivněji, tak to má velký potenciál. Proto prosím – šiřte tento text, odkazujte na http://www.trapster.com, lajkujte http://www.facebook.com/Trapster  a hlavně: zkuste to používat.

Komentáře

  1. Ted kvuli tomu aktualizuju system u BLackBerry 8820 na novejsi verzi. Snad to bude stat za to... :)
    Previt

    OdpovědětVymazat
  2. tak me to na E71 nefici... ani se to nechce nainstalovat... ani verisigned ani unsigned verze... :-\

    OdpovědětVymazat
  3. Diky za zkusenosti - ta E71 je nativni symbian nebo j2me?
    Jak pobezi na blackbery mne bude zajimat.

    PS: poprosim u komentaru volte "Komentovat jako: nazev/url:. Pak jde zadat nick. Aby to nebyl samy anononym..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat