eReader Sony PRS 600 - zkušenosti

imageJsem vášnivý čtenář a již několik let čtu knihy převážne v elektronické formě a jako čtěčku používám telefon. Konkrétně aplikaci Mobipocket reader na HTC Touch HD a předtím jsem četl pomocí Readmaniac pro telefony s  J2ME.  Toto řešení mne prozatím plně uspokojuje a díky němu přečtu desítky knih ročně. Ale přeci jen má drobné mouchy:
  • Display není úplně veliký a jeho čitelnost na světle není ideální
  • Výdrž baterií není ideální
  • Problematické je čtení PDF a nově i formátu epub
Díky tomu pozorně sleduji čtěčky založené na technologii elektronického papíru jako hladový pes. A nyní uzrál čas, kdy se mi první z nich dostala do ruky. Konkrétně dotyková Sony PRS 600 – specifikace zde. Zatím není moje, koupil jsem pro Et neteru na testování. Inu pojďme se podívat jak to testování dopadlo.

První pohled

Čtečku jsem zakoupil u Alza.cz za 8500,- a nákup proběhl tradičně bez problémů. Po rozbalení sympaticky vypadající krabice toho ale neobdržíte mnoho. Pouze čtečku samotnou, USB kabel a obal. Obal nemá formu desek, je to jen měkké pouzdro do kterého se ťečka zasune a před čtením se zase vysune. To mne trochu zklamalo, stejně tak mne roztrpčila absence nabíječky. Čtečka se sice nabíjí přes USB, ale když má konektor na nabíjení, čekal bych samostatnou nabíječku. Stejně tak mnoho lidí nepotěší absence návodu. V krabici je jen velmi stručný popis prvního spuštění, ale detailnější popis chybí.

Pro zajímavost – manuál není dostupný na první pohled ani v elektronické formě. Teprve po delším šťourání jsem v adresáři /Documents našel soubor UG.ZIP. Po jeho rozbalení nalezneme manuál v PDF, který čtečka přečte. Chybí tedy již jen ona pověstná cedule “pozor leopard”.

Hardware

Čtečka samotná působí dojmem solidního a luxusního výrobku. Tělo je z kombinace hliníku a plastu, pročemž vše vypadá bytelně. Na spodní straně naleznete: uchycení na poutko, reset (bude se hodit), USB, konektor k napájení (chybějící nabíječkou), konektor pro sluchátka a regulaci hlasitosti sluchátek. Horní stranu pak okupuje posouvací tlačítko pro zapnutí/vypnutí a sloty pro karty (PRODUO a SD). Pravý horní roh okupuje vysouvací stylus pro psaní na displayi. To mne samostného příjemně překvapilo, vůbec jsem nevěděl, že tam bude.

Přední straně pak dominuje dotykový display. Pod ním je pět tlačítek: dvě pro listování, home, zoom a vyvolání kontextového menu.

Celé se mi to líbí: velikost je tak akorát, odpovídá větší A5 knize, je lehká (380 g) a lze držet jednou rukou. potěšily mne zejména dvě věci. Jednak dobře udělané zapínání – nehrozí samovolné zapnutí v tašce. Druhým pozitivem je domyšlená egonomie jak při klasickém čtení, tak při otočení naležato. V obou případech mi prsty samy skočily na listovací tlačítka.

Display bohužel nemohu porovnávat s konkurencí. Je to první eInk, který jsem viděl déle než minutu. Text je kontrastní, rozlišení dobré a umí zobrazit osm stupňů šedi. Není to jako klasický papír. Jednak se trochu leskne a jednak to není plnohodnotná bílá/černá. Připomíná to knihy na levném recyklovaném papíře. Ale číst se to dá velmi dobře. Jak napovídá přiložený stylus, je display rezitivní, což umožňuje  psaní poznámek. Reakce na dotek, jak stylusem, tak prstem je dobrá.
Jen poznámka na okraj – eInk je pasivní, tedy nesvítí. Pokud jste ve tmě, nic neuvidíte. Na čtečku je nutné si posvítit. Ono to sice je zřejmé, ale může to překvapit.
Pokud máte zájem, lze dovybavit pěkným pozdrem s lampičkou:

Software

Po spuštění je nutné zkalibrovat display (podobně jako u Windows mobile). Pot0 se již zobrazí hlavní menu, které obsahuje čtyři hlavní položky věnované čtení:
  • Pokračovat ve čtění
  • Knihy
  • Kolekce
  • Poznámky
Pod tímto menu jsou další aplikace:
  • Textová poznámky zadávané virtuální klávesnící – není příliš použitelné. Chybí odezva psaní.
  • Poznámky zadávané rukou (tedy spíše stylusem) – poměrně dobře použitelné. Tato funkce mne mile překvapila a používám ji. Že by náhrada eletronického pera?
  • Hudba – přehrává mp3, během přehrávání je možné si číst.
  • Obrázky – v 8 stupních šedi spíše taková bizardnost.
  • Nastavení
Menu je anglicky, česká lokalizace chybí, což považuji za hrubou chybu omezující použitelnost produktu pro mainstream.

Ovládání je logické, cokoliv jsem potřeboval jsem našel napoprvé. Prostě klikáte se a tam, kdekoliv lze vyvolat tlačítkem kontextové menu obsahující vždy otočení obrazovky a případně další funkce. V těch několika případech, kdy jsem se ztratil vždy pomůže návrat na homepage.

Trochu matoucí jsou položky Kolekce a Poznámky  v hlavním menu. Teprve experimentováním jsem zjistil, že kolekce je seskupování knih podle meta tagu “serie” a poznámky jsou poznámky ke knihám. Nikoliv volné poznámky psané rukou či klávesnicí.

Trochu mne rozvrkočila absence podpory adresářů – v souladu se současnou módou ignoruje čtečka adresáře. Knihu nebo hudbu prostě někam nahrajete  a zobrazí se na jedné hromadě filtrovatelné jen podle metatagů. Takže pokud chcete mít knih nahráno více musíte tomu věnovat čas, přejmenovat, klasifikovat. Preferoval bych, kdybych mohl vytvořit adresář /fantasy/Sapkowski/ a do něho nasypat dobrodružství švarného Geralta z Rivie. Ale to nejde. Musím nejprve v nějakém programu pro stolní počítač knihy otagovat a pak to funguje.

Komunikace s počítačem

Příjemnou zprávou je, že pro komunikaci s počítačem není třeba žádný SW. Čtečka se připojí jako USB storage. Přesněji řečeno několik – jeden disk je interní paměť a každá karta pak má svůj vlastní. Knihy tedy stačí nahrát kamkoliv.

Tak jednoduché to ale není – jak jsem psal výše, knihy je vhodné si upravit a otagovat. Navíc čtečka nepodporuje formát PDB, takže je nutná konverze. A k tomu se hodí nějaký program. Po připojení se čtečka pokusí nainstalovat program Reader Library od Sony. Doporučuji – nedělejte to.

Program vypadá děsně icool – evidentně kopíruje designově iTunes. Ale to je tak všechno. Má ambice spravovat vaši databázi knih, nahrávat je na čtečku, a případně stahovat/kupovat nové ze Sony store. Bohužel však:
  1. Nepodporuje češtinu
  2. Neumí konverzi z PDB do formátů čtečky
  3. Po nalití menší části mé sbírky – asi 900knih se rychlost odezvy snížila na rychlost chromého šneka
Takže odinstalovat.

Místo něj doporučuji vynikajicí opensource program Calibre. Umí spravovat knihovnu, nahrávat do čtečky, konvertovat všechno možné a podporuje češtinu. Kromě toho umí dávkové konverze, umí stahovat RSS feedy a dělat z ich ebooky a spoustu dalšího. Jednoznačná volba! Mít PayPall, tak dotuji. Takhle jsem se alespoň pustil do přispění k českému překladu.

Knihy a čtení

Čtečka podporuje tyto formáty eknih.
  • MS Word  
  • PDF
  • epub
  • TXT
  • LRF – proprietární formát Sony
  • HTM
  • BBeB Book
  • RTF
Čtení samotné je velmi příjemné. Text je kontrastní, stránky se otáčejí rychle (ze začátku lehce ruší překreslení stránky, ale po první hodině to přestanete vnímat). Stránky lze otáčet tlačítkem nebo šoupnutím prstu po displayi.
Kamenem úrazu je však čeština. Ano přátelé, píše se rok 2010, UTF se vyučuje i v mateřských školkách a Sony nedokáže zobrazit český text. Tedy v textových formátech. Čeština funguje v MS Word a ve většině PDF. Nicméně TXT a ePUB prostě češtinu nezobrazí. Dle štěstí dostanete buďto poměrně čitelnou formu, kdy jsou použity špatné znaky pro některé naše nabodeníčka (znak průměru pro ř apod.), a nebo je místo všech českých znaků otazník.
Problém háčků lze řešit hackem. Konkrétně bych rád vyseknul hlubokou poklonu kolegovi Pepakovi, který je autorem řešení. Dle jeho návodu jsem nakonec vše zprovoznil, ale opět – to není řešení pro běžného uživatele.
Je hrubou chybou výrobce a prodejce, že dodávají na trh nelokalizované zařízení.
V nějakém dalším článku se vrátím k tomu jak řešit češtinu a to včetně konverze v Calibri.

Zhodnocení

Takže co s tím? Koupit či nekoupit, to je oč tu běží?
V porovnání s čtením na telefonu má čtečka tyto výhody:
  • Větší komfort čtení – prostě to není svítívý display, je to větší 
  • Výdrž – za celou dobu několikadeního intenzivního testování jsem neviděl jiný stav baterie než plno 
Ale má i nevýhody:
  • Je větší – přeci jen ji nebudete mít u sebe vždy
  • Nesvíti ve tmě – v setmělém autobuse nebo při čekání venku v podvečer si neškrtnete
  • Problémy s formáty
Budu-li hodnotit konkrétně Sony PRS600, tak musím konstatovat:
  • Je kvalitně udělaná
  • Má odfláklou lokalizaci
Doporučuji tedy kupovat pouze pokud jste ochotni podstoupit úpravu nutnou pro správné kódování češtiny.
Já osobně prozatím zůstanu u čtení na telefonu. Mám dojem, že čtečky projdou tento rok velmi intenzivním vývojem a koupě v současné době není určena běžnému spotřebiteli. Během roku, dvou budou na trhu čtečky s vyladěnými chybami, ergonomií, připojením na net. Doufejme, že vznikne i kvalitní trh s online knihami, který nebude kopírovat sebevražedné tendence trhu hudebního.

Komentáře

  1. Dotaz na poznámky stylusem: je možné např. podtrhávání v pdf a uložení těchto změn do pdf souboru?
    Díky, Petr Honzík

    OdpovědětVymazat
  2. Petr: tak toto se mi nepovedlo. V modu poznamek je mozne:
    - zvyraznit text
    - udelat si zalozku
    - volne kreslit stulysem

    Nicmene kresba je ulozena jako SVF soubor mimo knihu + mini nahled. Do PDF to rozhodne nic nezapisuje. Zobrazuje se to pouze pri prohlizeni.

    OdpovědětVymazat
  3. díky za velmi dobrý popis zařízení, přemýšlel jsem že si zrovna tuto ečtečku pořídim, ale absence procházení složek a lokalizace mne odradili :-( raději si také počkám.
    jar

    OdpovědětVymazat
  4. PRS 600 mám už asi půl roku a jsem velice, velice spokojen. Česká lokalizace snad ani není potřeba. Hned po zakouppení jsem instaloval do PC PDFCreator (je free). Knihu v pdb otevřu v docreaderu atext překopíruji do wordu. Pár malých úprav vzhledu(velikost sgtránky, nulové okraje, zarovnání do bloku, písmo podle oblíbenosti, velikost písma 30) a pak už jen tisk pomocí pdfcreatoru (samozřejmě úprava názvu dokumentu a autora- BTW textové položky název a autor psát bez diakritiky) a je hotovo. Ćeština se zobrazuje na pohodu.

    OdpovědětVymazat
  5. dobrý den.
    googlim jako blázen a nějak nemůžu přijít na to, kde by se to pouzdro s lampičkou dalo zakoupit. pls radu.
    kaja.xxxxx@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. PC PDFCreator zní zajímavě, ale bohužel je jen pro Windows. Nevíte někdo o něčem podobném pro Mac?

    OdpovědětVymazat
  7. Petr Jiricka: Myslím že OpenOffice.org jsou i pro macíky, a mají podporu ukládání do pdf již v sobě.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,
    na internetu jsem cetl zkusenosti nekolika uzivatelu, ze se ctecka vybije i pri necinnosti zhruba po tydnu. Display samozrejme energii nepotrebuje, ale zrejme elektronika uvnitr ano. Muze tedy nektery majitel napsat, jak dlouho vydrzi ctecka, i kdyz ji nepouziva? Diky

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj. Výdrž čtečky mě trochu zklamala. Tak 10 hodin intezivního čtení, odhadem pod 1000 otočení stránek. Jinak za jak dlouho se vybije sama od sebe nevím, ještě se mi nestalo, že bych ji některý den nepoužil. Také se mi nepodařilo otevřít normální doc dokument (autor tvrdí, že se mu to daří běžně).

    OdpovědětVymazat
  10. Bohužel ta výdrž je opravdu mizerná. Při intenzivním čtení tak tři dny. A je pravda, že se samovolně vybije za zhruba deset dnů aniž by se na ni sáhlo.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj. Na různých (zejména anglicky psaných) fórech jsem se dočetl, že baterk "žerou" instalované paměťové karty. Je to pravda. Při plném nabití a čtení z interní paměti s vyndanými kartami se výdrž zvýšila o více než 100%! Reálně klidně 6 dní intenzivního čtení (určitě přes 2000 otočení stránky), při nečinnosti se čtečka téměř nevybíjí. A další postřeh - i když přístro hlási "low battery", ještě si pár desítek minut počtete (mě se čtečka vypla až asi po dalších 3 hodinách čtení a to šla ještě do restartu a knížka se otevří dala, jen se zintenzivnily varovné hlášky, tak jsem to raději nepokoušel).

    OdpovědětVymazat
  12. Zdravím, zakoupil jsem si nedávno Sony PSR 600 v alze nyní již s kompletní českou lokalizací a s fonty nemám problém. Avšak nejsem schopný nastavit aby se mi knihy zobrazovali podle serií (collections) přitom v calibre mám vyplněné jak tagy tak i serie nevím proč mi to nejde. Prosím o radu nebo postup jak to zprovoznit. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  13. @David Teď jsem to zkoušel a opravdu to funguje pouze tak, že v Calibre uvedu sérii a ta se zobrazí jako kolekce. Možná bude hapr s nějakou novější verzí firmware.

    OdpovědětVymazat
  14. Hello , vôbec nemôžem svoju PSR 600 zapnuť ... pripojím cez USB - unknown device... nedalo sa ani nabíjať...spravil som reset , bliká stále oranžová kontrolka , ale nič ďalej ..iba to môžem teraz nabiť.. NEVIETE niekto nejakú radu ? Ďakujem

    OdpovědětVymazat
  15. Peter Polak: tak to bohuzel netusim. Fungovalo delsi podrzeni RESET+Zapinaciho tlacitka (na cca. 5sec). To byl tvrdy restart.

    OdpovědětVymazat
  16. Problém s nezobrazováním jsem už vyřešil, vyšla nová verze Calibre a serie se mi potom už zobrazovali. Asi opravdu byla chyba na straně software

    OdpovědětVymazat
  17. Čtečku mám už několik měsíců a jsem s ní velice spokojen. Je však třeba zjistit plno věcí. Například při dlouhé nečinnosti je třeba čtečku vypnout softwarově, pak nevadí ani připojené paměti a vybije se díky samovybíjení baterie tak cca za měsíc.
    Mít stále zastrčené externí paměti je zbytečné, do čtečky se vejde velké množství knih a kolik jich asi čtete současně?
    PDF soubory čte bez problémů, jen je třeba používat formát myslím do verze 1.4.
    Na zápis knih ve tvaru epub používám calibre a nebo si je přímo vytvářím v nějakém web editoru. epub není nic jiného než zazipovaný set html, případně xhtml souborů.
    Podle mne je nejlepší mít knihy právě ve formátu epub, lepší než PDF.
    Problém jsem měl se čtením txt souborů - hlásilo mi to - chybná stránka, ale když to převedu na epub, tak je vše OK.

    OdpovědětVymazat
  18. Není třeba softwarově vypínat, stačí o něco déle podržet vypínací tlačítko. Objeví se dialog o potvrzení vypnutí. Jen se to pak dost dlouho zapíná :((.

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj. Nedávno jsem získal čtečku a jsem s ní extrémně nespokojen. Hlavní výhrady (předesílám, že nemám dlouhodobější zkušenosti s konkurencí, jen co jsem viděl u jiných lidí):
    1, Kvalita displeje. Text je pod tlustou skoro průhlednou vrstvou, takže přirovnaní k papíru je zcela mimo. Spíš hodně ztlumený CRT monitor...Na internetu jsem našel názor, že ta vrstva je tam aby display fungoval dotykově. To je hezké, ale k čemu to je když se to pak špatně čte, navíc dotykovost displaye kromě ovládání zoomu vůbec nepoužívám. (vůbec celé ovládání je pomalé,
    neumím si představit že bych v tom chtěl psát nějaké poznámky nebo kreslit)
    2, Nemá adresáře. Jak si představují, že v tom budu mít celou knihovnu?
    3, Nahraná aplikace pro PC je na hranici použitelnosti a obsahuje chyby. Děkuji autorovi za zmínku o Calibre, vyzkouším.
    4, Pomalé a neobratné ovládání, tu dotykovou obrazovku si mohli ušetřit, stačilo by 1 tlačítko navíc a ovládalo by se to lépe.

    Můj celkový dojem z přístroje (kromě vnějšího zpracování)je na úrovni levných noname přístrojů a neumím si vysvětlit stále přetrvávající vysokou cenu.

    OdpovědětVymazat
  20. Zdravím, tuhle čtečku mám taky a přesně jak píše kolega nade mnou - čtecí podobnost blížící se zlumenému monitoru víc než papíru. Nevíte někdo, jak je to u PRS-650? Bráním se Kindle, šlo by opět o koupi naslepo a nelíbí se mi především design, vypadá jak elektronická hra a ne knížka :( Díky Bára

    OdpovědětVymazat
  21. Kromě výše popsaných nedostatků považuji za velký problém nabíjení. Přes USB to nejde jinak než z počítače nebo notebooku, a to jen když jsou zapnuté. Koupil jsem si USB nabíječku a ta nefunguje. Nabíječku s konektorem do nabíjecí zdířky jsem chtěl dokoupit, jenže jsem našel jen na Amazon.com, a to s americkou vidlicí. Nemá někdo tip, jak nabíjet čtečku bez počítače?

    OdpovědětVymazat
  22. Kdepak klasická přípojka na USB (aby se to mohlo dát do zásuvky) nefunguje. Někde na internetu jsem kdysi viděla poznámku o tom, že se to dá nabíjet jakoukoliv nabíječkou na sony playstation. Už nevím přesně, odkud jsem to objednávala, možná, že to byla tato stránka http://www.hyperelektro.cz/herni-konzole/prislusenstvi/playstation/11193-cestovni-nabijecka-pro-sony-psp/

    OdpovědětVymazat
  23. Je to sice stará čtečka, ale jsem s ní spokojená. Bohužel nastal čas na výměnu baterie - nedobíjí se. Nebyl by zde někdo, kdo výměnu řešil?

    OdpovědětVymazat
  24. Asi si myslím, že je v tomhle ohledu stále lepší klasický Kindle. Ať mi nikdo netvrdí, že to není ta zatím nejlepší čtečka. Kromě toho mě na ní teda docela dost baví i to, že je kompatibilní s tím, že mám doma pouzdra Apple a do ní se mi vejde i nejnovější Kindle. ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat