Test Ofo kola - konkurence pro rekola?

První zkouška Ofo kolo

Před časem jsem zaregistroval, že čínský bikesharing Ofo testuje Prahu. Konkrétně Prahu 7. Ihned jsem si jako správný nadšenec do městské cyklistiky nainstaloval aplikaci a číhal jsem na první možnost se projet.

Jsem mimo jiné uživatelem bikesharingu Rekola, takže mne zajímalo srovnání obou systémů.

Dnes se mi konečně naskytla příležitost a na Vltavské jsem narazil na několik nešikovně zaparkovaných kol, které překážely chodcům. Jednoho jsem se obětavě ujal.

Zapnul jsem aplikaci a velmi rychle jsem si si kolo odemkl. Aplikace funguje 100%. Pouze namíříte na QR kód na kole a zámek se sám odemkne. Můžete jet.

Kolo má něco jako teleskopickou sedlovku známou z horských kol. Zmáčknete páčku pod sedlem a upravíte si výšku sedla. Zde jsem narazil na první problém - maximální výška je hodně malá. Jsem průměrného českého vzrůstu - 180cm, a tohle bylo na spodní hraně možnosti na kole jet. Ostatně průměrný Číňan je vysoký 167cm a kola tomu odpovídají.

Na kole jsem si tedy připadal jako opice na banáně, ale jelo to. Jízdní pohodlí pochopitelně nula nula nic. Kolo má třístupňovou přehazovačku, ale rozsah je velmi malý. Na pražské kopce to stačit nebude.

Oproti současné generaci Rekol je tedy jízdní komfort a rychlost prachmizerná.

  • Kola mají docela úzké pneumatiky, takže na kostkách to je úplné peklo. 
  • Díky špatnému posezu se špatně šlape
  • Kolo je masivní a těžké, špatně se s ním manipuluje.
  • Zpřevodování je hodně těžké
Ve výsledku jsem jel skoro poloviční rychlostí než na Rekole a trápil jsme se. A to jsem jel po rovině z Vltavské k Libeňskému mostu.

Abych jenom nekritizoval. Ofo kola mají jednu zásadní výhodu oproti Rekolům: normální brzdy, ne vražedné torpédo.

Nakonec jsem ani nedojel do cíle. Nebavilo mne to. Doploužil jsme se tak do 70% trasy a nechal jsem se zlákat pekárnou. Kolo jsem zamknul (opět snadné, jenom zmáčknete páčku na zámku), aplikace mi poděkovala a bylo hotovo. Koupil jsem si housku a zbytek cesty jsem raději došel.

Co s tím

Celkově musím říci, že jsem zklamán. Kola jsou na evropského muže malá. Evropské ženě nebo trpaslíkovi budou pochopitelně vyhovovat více, ale díky úzkým pneu a vysoké váze nebudou v Praze moc užitečná. Navíc mi trochu nevyhovuje jejich přístup, kdy se parkují na chodníku v cestě chodcům a překáží. Já sám jsem kolo pochopiteně parkoval na straně. Ale zkušenosti z některých německých měst ukazují, že Ofo kola mohou být pro veřejný prostor devastující.

Na druhou stranu aplikace a systém zamykání je uživatelsky přívětivý a domyšlený. 

Jsem docela zvědavý na výsledky testů. Celkově je super, že se s bikesharingem v Praze hýbe a vzniká konkurence, která je vždy přínosná. Ofo kola mne ale zatím neoslovila.

Update - na základě komentářů

Na základě diskuse pod článkem jsem udělal pár fotek obou kol. Na tom Rekole jsem přijel, Ofo kolo má sedlovku vytaženou na max.




Je myslím celkem jasně vidět, že ofo kola jsou opravdu menší. Sedlovka je v maxu tak o 15cm níž. Pláště jsou menší a tvrdší, kolo má níže i řídítka a je kratší.

Jinak jsem zjistil, že Ofo kola začaly vyžadovat zadání platební karty jako podmínku jízdy. Nevím jak vy, ale já kartu do stažených čínských aplikací fakt nezadávám. Čímž pro mne osobně testování kol končí.



Komentáře

  1. Jiří, dík za komentáře.. Jenom v rychlosti pár faktických pozvánek - čínská ofo kola jsou podstatně nižší, toto je kolo vyrobené pro EU. Ale od 218 budou kola +7cm.. Teď jsem měl v ruce Rekolo a výška sedlovky byla shodná, asi je to kus od kusu. Pneu jsou plné, bez vzduchu, tedy tvrdší než klasické pláště, což dělá jízdu na kostkách méně příjemnou. Nicméně rozměr je 26" x 1,5", stejné jako Rekola. Hmotnost kola je 16kg, standardní pro jakákoli městská kola (cca 1,2 kg z toho dělá chytrý zámek). Kolo má 3 rychlostní přehazovačku, která umožní jízdu normálnímu ne-sportovci bez zapocení do cca 4% stoupání (např. ulice Milady Horákové). To s Rekoly opravdu možné není. Jakub Ditrich // ofo Czech

    OdpovědětVymazat
  2. Jenom Vás Jakube upřesním - šiře plášťů v Praze je na 98% kol 1,75" ne 1,5", ale asi jste se jenom překoukl. Tonda

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za komentáře. Postavil jsem obě konkurenční slova k sobě a vyfotil.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat