Já chci knihy - manifest českého čtenáře

imageZakoupení Kindle nastartovalo mé čtení na vyšší stupeň. Zejména louskání anglických textů je úžasné. S možností rychlého vyhledání neznámého slova v Oxford Dictionary a funkcí text-to-speach se mi podařilo za tři dny přečíst Alenku v říši divů v originále. Tuto knihy vlastním již asi pět let i v papírové verzi a nikdy jsem nedočetl dál než prvních pár stran. Takže hurá na klasiku v angličtině! Zdroje jsou prakticky neomezené a to jak zadarmo, tak za peníze. Nicméně milovníka české literatury čeká hrubé zklamání – na trhu neexistuje žádná nabídka českých knih, která by stála za řeč.

Jedinou reálnou nabídku dlouho předkládal www.palmknihy.cz, který však obsahuje pouze volně distribuovatelné tituly. Tedy to čemu vypršela po sedmdesáti letech autorská práva. Kromě toho server obsahuje řadu ukázek z knih a pár volně publikovatelných děl různé kvality. Tedy nic moc. Projekt údajně počítá se zahájením prodeje komerčních knih. Budu mu držet palce.

Další projekty jsou na tom ještě hůře:

  • www.neknihy.cz – slibně se rozvíjející projekt prodávající knihy českých autorů. Bohužel kupování knih je pozastaveno bez udání důvodu. Škoda. Třeba Temnou trilogii od Žambocha bych koupil hned teď.
  • www.gutenberg.cz  jakožto českou mutaci mezinárodního archivu free knih převzalo nakladatelství Ringier a projekt pozastavilo. Na www.gutenberg.org pak naleznete asi pět českých knih. Inu nemusí pršet, stačí když kape…

    Ale snad blýská se na lepší časy neboť pomalu vznikají zajímavé projekty:

    • na www.dobre-knihy.cz najdeme asi dvacet klasických děl zadarmo.  Část se překrývá s palmknihami.cz
    • http://www.ereading.cz/  je asi nejslibnějším z českých serverů. Nabízí v současnosti asi 150 eknih za cenu kolem 100kč. Což je pěkné. Méně pěkný je formát, kdy zhruba polovina knih používá Adobe DRM , což znemožňuje čtení na Kindle. Zbytek je nabízen jako PDF a ePub.
    • Naopak server www.wknihy.cz nabízí asi 40 knih bez DRM ve formátu .MOBI za cenu kolem 50kč. Bohužel vyžadují registraci, což by slušný e-shop dělat neměl.
    • Několik málo eknih si koupíte i u nakladatelství http://libri.cz/ 

    Pokud jsem nějaký projekt opomenul, omlouvám se. Ale zlepšete si prosím SEO.

    Pokud si při čtení výše uvedených řádků říkáte: to je ale magor, copak neví, kde najít tisíce českých knih? Co takhle ten server warez123.cz nebo ebooky345.webzdarma.cz? Nikoliv milí přátelé, samozřejmě vím, že se dají stáhnout obrovské množství knih naskenovaných a převedených pomocí OCR do elektronické formy. Záměrně jsem žádný z těchto serverů neuváděl z jednoduchého důvodu – to není řešení. V případě knih preferuji možnost koupit si knihu před stahováním. Mám k tomu velmi jednoduchou motivaci:

    • Výdaje za knihy tvoří již roky stabilní položku mého rozpočtu – nemám důvod to měnit. Čtu rád a za tu radost si rád zaplatím.
    • Věřím, že masivní nástup warezu v kombinaci s čtečkami by mohl vážně poškodit vydávání knih v naší kotlině. Dělání knih pro náš trh je poměrně nevděčná práce. Deset miliónů čtenářů je prostě tak akorát na hraně aby se ještě vyplatilo něco překládat a vydávat. Když hudební a filmoví vydavatelé lomí rukama nad těmi bambilóny dolarů co jim ukradli zlí piráti, tak je to úsměvné. Zpěváci ani nahrávací společnosti nevypadají nijak podvyživeně a business jede dále. Jenže to je globální distribuce. Hudba nebo film se dělá jednou pro celý svět. Knihu je však nutné pro náš trh speciálně vydat nebo přeložit, dát si s ní práci. Nyní je čtení eknih minoritní záležitostí, takže o nic nejde. Ale kdyby podstatné množství lidí začalo knihy stahovat, mohlo by se snadno stát, že přestanou česky vycházet. A pak by i ty warezácké servery zely prázdnotou….

    Takže zpět – trochu nám kape, ale kape pomalu. A jako čtenář a člověk utrácející za knihy tisíce ročně jsem rozhodně nespokojen. Abych budoucímu velkému hráči ušetřil peníze za marketingový průzkum dovolím si zveřejnit jakýsi otevřený dopis, zevrubně popisující mé potřeby. Věřím, že je splníte.

    Milí knižní autoři, vydavatelé a internetoví podnikatelé

    Obracím se na Vás s poníženou prosbou, kterou bych stručně shrnul do jediné věty: “Nabídněte mi prosím knihy elektronicky, za rozumnou cenu a bez zbytečných obezliček.”

    Věřím, že jste se jakožto reprezentanti knižního trhu dostatečně poučili z chyb průmyslu hudebního, který svojí okázalou ignorancí současných technologických trendů pozvedl nelegální stahování na standard. Věřím, že budete natolik inteligentní, že se vyvarujete podobných neuvážených kroků jakými je:

    • imageOchrana DRM – jakožto technologický expert dávám zcela zdarma následující radu: DRM nezabrání kopírování knih. Nelze si dost dobře představit plně certifikovaný řetězec software a hardware, který by kopírování snížil. V nejlepším možném případě, za masivních investic z Vaší strany budou vznikat kopie tak jako dosud. Tedy pomocí scannerů a OCR.  Co naopak DRM spolehlivě dokáže je odradit čtenáře. Nekompatibilita čteček, problémy s aktivací licencí atd. To vše lidi povede k zadání výrazu “eknihy warez” do některého z populárních vyhledávačů. Velmi tedy ocením nezabezpečené otevřené formáty, které si mohu kdykoliv
    • Přemrštěná cena – elektronická kniha je downsell, tedy prodej neplnohodnotné náhrady papírové knihy. Proto si dovolím spekulovat, že cena nad 50% nebude široce akceptována. Za ideální bych si dovolil označit rozmezí 30% - 50% papírové verze.
    • Omezená nabídka – neváhejte mi prosím nabídnout co nejvíce titulů. Libovolně stará kniha si najde čtenáře a na novinky nikdo nebude čekat měsíc po papírovém vydání.
    • Nevyžádaná reklama – elektronické knihy svádí ke kreativní tvorbě nových reklamních formátu. V omezené míře prosím. Ale nepřežeňte to. 

    Dále již jen stačí vytvořit kvalitní eshop podporující snadné hledání, jednoduché metody platby a snadné stažení do čtečky. Myslím, že toho není tak moc.

    Na oplátku si dovolím za moji osobu přislíbit neutuchající utrácení peněz za kvalitní knižní produkci, kterou si ponechám pro moji potřebu a nebudu ji nikde nabízet. Jsem si vědom, že tím bych si sám pod sebou řezal čtenářskou větev.

    Děkuji za pozornost a těším se na vaše nabídky!

    Komentáře

    1. Zajímavý článek, už jsem se v souvislosti s Kindle nad tímhle problémem taky zamýšlel. Ještě že mám obrovské štěstí a anglicky čtu jako česky, čímž ty potíže celé padají, ale jinak by to asi využitelnost jinak skvělého zařízení dost snižovalo.

      Jinak Amazon zjevně s bodem "přemrštěná cena - eBook je downsell" nesouhlasí, protože e-knihy prodává často až o 30% dráž než tištěný paperback. To už mi přijde opravdu divné, a mám obavu, že budeme rádi za cenu shodnou, a 30% je trochu zbožné přání :(

      OdpovědětVymazat
    2. @KubaU: Je nutné respektovat odlišnou knižní kulturu USA a Čech (Evropy).

      V USA existují opravdu levné, masově vydávané paperbacky. Ty mají status podobný jako u nás noviny a po přečtení s často vyhodí. Neskladují se. Typická americká domácnost nezná knihovnu jako velkou skříň plnou literatury. To je doména Evropy.

      Tedy v porovnání s low cost paperbackem na jedno přečtení je ekniha opravdu něco více.

      V Evropě však knihu chápeme i jako artefakt a pojem levného paperbacku na menších trzích typu Čechy ani neexistuje. Takže ekniha není plnohodnotný substitut.

      Zbožné přání to jistě je. Ale blíží se vánoce, tak si můžu něco přát ;-)

      OdpovědětVymazat
    3. Spíš jde o to, že i ty ceny jsou tu u knih trochu vyšší, s ohledem na velikost trhu, v poměru ke kupní síle atd.. Ty paperbacky se tu prodávají taky, koneckonců (naštěstí pro mne) i ty v angličtině. S vyhazováním knih jsem se v USA moc nesetkal (rozhodně ne nad míru ve které jí praktikuji taky, tj "dementní novela na dovolenou"), naopak jsem mi byly běžně půjčovány oblíbené zjevně nevyhozené knihy ve formě paperbacku :) Když už tak je problém spíš v tom, že nečtou vůbec (ve čtvrtém ročníku na střední byla pro většinu osmnáctiletých povinná četba první přečtenou knihou v životě).

      Otázkou je, jakou část z ceny knihy tvoří náklady na její tisk a distribuci (které u e-knihy *částečně* odpadnou), a kolik u elektronické verze zůstává (odměna autora, redakce, marketing, ...). Na druhé straně i zákazník čerpá určité výhody, zejména díky "instantní" distribuci a dalším faktorům souvisejícím s elektronickou formou prodeje, typu ukázka z textu, automaticky dostupná hodnocení ostatních zákazníků, ale i objem a hmotnost při držení/cestování atd.

      Jsem zvědav, jak se trh (i u nás) vyvine. Bohužel zejména díky přístupu oněch hudebních a filmových kolosů tu ta kultura kopírování je (v podstatě z nutnosti) zakořeněná opravdu hluboko.. Na druhou stranu u knih naštěstí pořizovací cena není tak uměle vysoká, takže zakoupení dává o dost větší smysl.

      OdpovědětVymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      OdpovědětVymazat
    5. Pěkně jsi to napsal, jako čtenář kindlu souhlasím. Rád bych zaplatil, ale komu?

      Měj se,
      Aleš Tomek.

      OdpovědětVymazat
    6. @Aleš - neboj, už se na tom pracuje ;-)

      OdpovědětVymazat
    7. To mate este dobre na Slovensku sme uz zvyknuty, ze je toho malo v slovencine. Vacsinou ked kupujem knihu uz ani nevnimam ci je po slovensky, ci cesky. Niekedy si to vsimnem az uprostred knihy :)
      Uvazujem tiez nad kupou Kindle, ale trocha ma odradza prave nedostatok knih v SK/CZ.

      OdpovědětVymazat

    Okomentovat