Pohádka o zlém pirátovi a hodné kamerce

Ten den byl jako každý jiný. Pirát vstal a zlým pohledem zmrazil drzý budík. Budík se rozpadl na prvočinitele. Pirát se zle usmál a kočka spící v rohu místnosti hrůzou potratila. Pirát se zle usmál podruhé, ohřál si černé kafe a zhluboka se zamyslel. Temné myšlenky táhly jeho hlavou, neboť stál před nelehkým úkolem – jak ublížit společnosti dnes? Vytlačit někoho z dálnice? Hodit mu za jízdy lahev na přední sklo? Zkusit ujet v mafiánském voze přeplněnou Prahou? Nebo snad odhodit nedopalek?

Zamyšlen došel ke svému černému vozu a láskyplně nastartoval silný motor. S kvílením pneumatik vystartoval z garáže a jen tak tak minul stánek s občerstvením. Škoda, už mohl mít dnešní zlo za sebou, ale nepovedlo se. Řítil se dál.

I kamerka měla dnes těžký den. Překroucenými kabely tekl proud jen stěží, čočku jí umazal zákeřný holub a navíc svítilo sluníčko. Takže jen  námahou četla SPZ projíždějících vozů. Celá zpocená tou námahou si všimla něčeho zvláštního. Proudem aut se prodíralo pirátovo hustoauto. Kamerka na nic nečekala a rychle zburcovala všechny další kamerky v okolí a další kamarády. Policisté ve velínu se začali rojit jako pilné včeličky – hup sem, šup tam, zavolat, nahlásit. Aniž by obětavé kamerce poděkovali, naskákali do auta a vedeni pudem zákonolásky jali se piráta stíhat. Netrvalo dlouho a jiná kamerčina kamarádka s úlevou zaznamenala, že jejich mise byla úspěšná. Pirát již nebude nikoho ohrožovat a kamerky i policisté mohou jít spokojeně na kutě.

Tuto pohádku se nám v poslední době snaží někdo prostřednictvím médií snaží vyprávět poměrně často. Například:

Prvoplánové sdělení je jasné – na silnících je to samý pirát, ale my bdíme! Pokud se ale nad věcí zamyslíme dále, objeví se několik znepokojivých otázek. Dvě z nich mne obzvláště zajímají:

  1. Tyto záznamy musí noviny nějak získat. Jak? Data z kamerových systémů mají být přísně chráněna. Jak je možné, že jsou volně publikována na mediálních serverech. Kdo konkrétně je médiím poskytuje?
  2. Opravdu je síla kamerových systémů taková jaká je prezentována? Nebo se jedná o záměrné demo, mající za cíl vyvolat dojem všemocnosti a všudypřítomnosti těchto systémů. Vzpomeňme sérii filmů o agentu Bourneovi – je svět už takový jak je líčí autoři filmu? Nebo někdo chce aby to tak vypadalo?

Na jednu stranu lze celou věc odmávnout: čtenáři chtějí bulvár, jakékoliv video dobrým bulvárem je a tak jej média publikují. Vytahávají tedy z nějakého zdroje zajímavé záběry oproti většímu či menšímu bakšiši. Není v tom žádný zlovolný plán, pouze čistá ruka trhu.

Čistou ruku trhu také můžeme cítit za jinou spekulací – někdo potřebuje prokázat, že by kamer mělo být více. Tak financuje kampaň v médiích ukazujících jejich přínos.

A nebo je to úplně jinak. Jedno je ale jisté. O pirátech  jako celku nám tyto “kauzy” říkají pramálo. A přesto se o nich vášnivě diskutuje. Jak je potrestat, jak kontrolovat přidělování řidičáků atd.  O hodných kamerkách se mlčí. A to je škoda. Protože těch hodných kamerek je hodně a platí: dobrý sluha, zlý pán. 

Komentáře