Kindle 3 – jak nahrát a synchronizovat knihy

Po týdnu experimentování s novým Kindlem zůstávám stále stejně nadšený, ale přeci jenom jsem o něco zkušenější. Pro testování jsem si kromě Kindle samotného rozchodil i Kindle for PC a verzi pro Android. Pojďme se podívat jak to celé funguje a revidujeme si tak marketingové tvrzení ze stránek Amazonu:

Rodina čteček Kindle co by se měla pěkně synchronizovat

 

Jak nahrávat knihy?

Všechny uvedené verze Kindle podporují několik metod nahrávání obsahu:

 

1) Koupím knihu na Amazon Store – toto je pochopitelně preferovaná metoda. Knihu můžete zakoupit buďto přes počítač nebo rovnou z Kindle, nebo rovnou z Androidí Kindle. Pokud chcete nakupovat přímo z Kindle je nutné mít ve vašem profilu na Amazonu aktivovánu 1-click payment metodu. Tím dáváte Amazonu svolení vám ihned přes vybranou platební kartu strhnout peníze za nákup. Knihy takto zakoupené se objevují ve vašem účtu v sekci “Your Orders”. Jakoukoliv takto zakoupenou knihu si pak můžete nechat zaslat bezdrátově na libovolnou registrovanou čtečku. Kniha se pak objeví při dalším připojení čtečky na net. Knihu si můžete i stáhnout do počítače a nahrát do čtečky přes USB.

Seznam koupených knih a jejich zaslání na čtečky

Mimochodem – Alenka v říši divů, která je na obrázku nestála skutečně nic. Pochází z edice Kindle Popular Classics, kde jsou nabízeny knihy s vypršenými autorskými právy. Jejich cena je však podivná. Pro američany jsou zdarma. Pro nás stojí typicky 2 až 3 dolary. Nicméně některé nestojí opravdu nic. Na různých fórech doporučují přeregistrovat si Kindle na fiktivní adresu v USA a tak ušetřit. Osobně mi to přijde zbytečné. Ty samé knihy jsou jsou třeba na http://www.gutenberg.org, odkud je můžete zcela legálně stáhnout a to dokonce i přes prohlížeč čtečky. Nevidím tedy důvod proč Amazon zkusit podvádět.

 

2) Mám knihu z jiného zdroje

Mnoho knih, ale nebude pocházet z Amazonu. Existuje několik možností jak knihy do čtečky dostat:

  1. Kindle For PC - homepageKindle PC – po instalaci programu je vytvořena asociace mezi aplikací a formáty MOBI, PRC a AZW. Pokud tedy otevřete libovolný soubor v tomto formátu automaticky se otevře Kindle for PC a kniha se přidá do knihovny. technicky to znamená, že se kniha nahraje do adresáře <adresář uživatele>/Documents/My Kindle Content. Což můžete využít k hromadnému nahrání souborů. Pokud vhodný formát nahrajete na toto místo, přidá se do knihovny Kindle for PC. Někdy ihned, někdy je nutné aplikaci vypnout a znovu spustit.
  2. Kindle for Android – knihu nahrajte ve formátu MOBI nebo PRC adresáře /Kindle na SD kartě. Ihned s objeví v knihovně. Paradoxně to nefunguje s formátem AZW.
  3. Kindle – do čtečky samotné lze obsah dostat několika způsoby:
    • Nahráním přes USB. kindle se jeví po připojení jako externí disk a postačí knihu nahrát kamkoliv do adresáře /documents . Pokud vám to vyhovuje, můžete si tam vytvořit i nějaké podadresáře. Kindle je bude ignorovat a zobrazí knihy jako by byly nahrány  přímo do této složky. Pokud nahráváte MP3 nebo audible, pak využijte adresář /music respektive /audible  
    • Zasláním na email moje@kindle.com. Knihu pošlete jako přílohu emailu. Ten nemusí mít žádný subject nebo text. Stačí ona příloha. Amazon knihu zkonvertuje a při dalším připojení si ji čtečka stáhne. Celý proces trvá typicky necelou minutu. Pozor – email ze kterého zasíláte musíte nejprve autorizovat. To znamená, přidat jej na stránce "Manage Your Kindle” v sekci “Your Kindle Approved E-mail List”. Lze takto přidávat i celé domény typu “@seznam.cz” povolí zaslání knihy z jakékoliv adresy na seznamu apod. Takto lze zasílat knihy jen na čtečku. Kniha se nedostane na Kindle for PC ani Android.
    • Stažením z webu – použijte prohlížeč Kindle k nalezení knihy na webu. Jakmile otevřete soubor typu PDF, MOBI nebo PRC, tak Kindle nabídne stažení. Po něm se kniha objeví v knihovně. Velmi příjemné ja takto pracovat s mobilní verzí http://m.gutenberg.org/, která je pro Kindle jak dělaná.

Pro Kindle jako takový silně doporučuji program Calibre, který umí knihy jak nahrát přes USB tak poslat emailem. Velmi to tyto činnosti zjednodušuje. Pokusím se o něm rozepsat v blízké budoucnosti.

 

Jak je to se synchronizací?

Amazon uvádí, že knihy z Kindle Library se automaticky synchronizují mezi čtečkami registrovanými pod jeden účet. Houby. Synchronizují se pouze zakoupené knihy. Tedy ty získané cestou č. 1) z předchozí kapitoly. Pokud si knihu zakoupíte a necháte doručit na dvě různé čtečky, tak se skutečně synchronizuje pozice čtení. Nesynchronizují se ale poznámky ani bookmarky.

Knihy získané jiným způsobem než z Amazonu se nesynchronizují. Můžete si je sice nahrát na více zařízení, ale technologie WhisperSync je zcela ignoruje.

 

K čemu to tedy je?

Celkem tedy doporučuji vykašlat se na čtečky pro PC i pro Android. Vzhledem k českým poměrům nelze očekávat, že většina knih bude koupená na Amazonu, a tedy synchronizace nehrozí. Navíc jsou ty SW čtečky mírně řečeno primitivní. Zejména na nich chybí jakákoliv podpora organizace knih, nepodporují dokonce ani kolekce jako v případě samotné čtečky. Stejně tak například neobsahují text-to-speach a mají velmi omezený rozsah podporovaných formátů.

Jak pro PC, tak pro Android existují kvalitnější čtečky, které splní svůj účel lépe. A jejich synchronizace s Kindle je stejně dobrá – tedy žádná.

Komentáře

  1. Něco pro Kindle - Obrázková učebnice žonglování.
    zonglovani.info/download/mobi.html

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě je Kindle super záležitost. :) Kdysi mi ho doporučil kolega v jedné práci v Hradci Králové a pořídil jsem si trojku. Ta se bohužel před pár lety porouchala, tak jsem si dal od čteček pauzu a teď jsem si nedávno pořídil zase ten nejnovější. Je pravda, že tlačítka mi vyhovovala více než dotykový displej, který si občas nechtěně přepnu, ale i tak super věc na tlusté knihy. ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat