Samsung Galaxy Note 3–milé překvapení

Před více než dvěma a půl lety jsem přešel z Windows mobile (těch starých, ne osmiček) na android, konkrétně na Google NEXUS. Telefon vydržel i nešetrné zacházení, což mu slouží ke cti. Nicméně čas běží a tak nastal okamžik vhodný na upgrade.

Protože je mou primární potřebou produktivita v práci, zvolil jsem nakonec Sansung Galaxy Note 3 z Datartu, jakožto špičkový telefon na hranici telefonu a tabletu. Pokud  máte zájem, nabízím pohled po cca. týdnu používání, kdy jsem se dostal telefonu lehce pod povrch.

Pokud vás zajímá takový ten přehledový "co to vlastně umí” pohled, tak dobrá recenze je třeba na smartmania. Já se soustředím na subjektivní pocity a na to co v recenzích a specifikacích nenajdete

Co jsem od toho telefonu/phabletu/bazmeku čekal

  • LTE (pokrytí se ke mně nezadržitelně blíží a chci být připraven)
  • Vysokou kvalitu zpracování atd. Nekupuji si zařízení na rok, ale na dva až tři roky
  • Produktivitu – vyšší možnost základní reakce na emaily, basecampy apod.
  • Náhradu papírového bloku díky peru.

Ve finále by měl být tento přístroj tím jediným co si beru na schůzku, kde se neprezentuji, ale jen se bavím a dělám si poznámky. Žádný notebook, žádný blok, který pak hned ztratím.

Co jsem si potvrdil z recenzí

Jen velmi telegraficky co jsem od telefonu čekal a co jsem opravdu dostal:

  • Super výkon – no comment. Aplikace, které předtím byly děsuplně pomalé (Chrome) jsou najednou rychlejší než průjem
  • Velký a skvěle čitelný display
  • Doporučuji i pouzdro – je vychytané a telefon je s ním o mnoho lepší

Velmi slušná je i výdrž baterie. Přeci jenom 3200mAh je 3200mAh. Pokud telefon plně nabijete vydrží dva dny mého provozu v pohodě a třetí den se začínám trochu bát. Pro zajímavost můj typický den zahrnuje mimo jiné minimálně hodinku a půl toho, že sedím ve vlaku a telefon mi dělá hotspot pro připojení k internetu. Dále intenzivní volání, poznámky, přehrávání hudby. Moc nepřehrávám video ani valně negamesím.

Drobným problémem ale je pomalé nabíjení. Zejména pokud nemáte USB 3 kablík nebo příslušný port. Pokud telefon nabíjíte z USB 2, tak to fakt trvá. Pokud například dělá hotspot a dobíjíte jej z USB 2, tak víceméně zůstáváte na svém. Žádné nabíjení se nekoná.

Jak je to s tou produktivitou a psaním

Hlavní motivace k nákupu byla produktivita práce. Jak píši v článku o Nexusu, přechod na android byl, z hlediska možnosti používat telefon k práci, krok zpět. Představa, že si na klávesnici cokoliv zvládnete poznamenat během jednání, nebo nakreslit schéma prstem bylo prostě úplně mimo. Proto se mým věrným společníkem stal starý dobrý blok a tužka. Což má jeden problém. Nedokáži si v papírech udržet pořádek. Takže jsem ztratil několik jednání ze schůzek, které jsem objevil po pár týdnech v jiném batohu atd.

Chvíli jsem si hrál s možností zakoupení pera Livescribe, ale odrazuje mne cena tohoto jednoúčelového zařízení a zejména nutnost neustále dokupovat speciální papír.

Shrnutí: Galaxy Note 3 je bez problémů nahradí papírový blok

Trochu detailněji. Používám vestavěnou aplikaci S Note synchronizovanou s účtem Evernote. Nesnažím se o žádné OCR atd. Prostě “scan” zápisu spadne do kolonky INBOX a následně jej zpracuji na počítači.

Dělám si tak zápisy ze schůzek, náčrtky, malůvky malůvky. Viz ukázka.

Tmp_1[1]

(komu by se zdálo, že je to nečitelné, tak takhle píšu normálně – naskenovaný papír by vypadal plus mínus stejně).

Rychlost je skoro shodná jako v případě psaní na papíře, chce to jen minimální cvik.

Co je fantastické je, že do S Note lze libovolně přidat multimédia. Do zápisu si tak nafotíte vizitky nebo tabuli, kde jsme čmárali při vymýšlení. Velmi užitečné.

Další báječnou funkcí jsou výstřižky pomocí pera. Kdykoliv kliknete perem, vyberete oblast a ta se zapamatuje. Tento screenshot pak můžete domalovat a uložit si je, poslat atd.

Tím, ale užitečnost pera nekončí. Všechny vstupy můžete dělat i pomocí psaní s rozpoznáním písma. Můžete si rychle napsat telefonní číslo a zavolat na něj. Nebo zadávat text jen psaním. Je to překvapivě funkční.

Za drobnou vychytávku pak považuji fakt, že se telefon aktivně brání ztrátě pera. Vyndáte-li pero a následně uděláte několik kroků s telefonem, hned se připomene.

Výsledek je tedy, že si beru nyní na schůzky opravdu jen telefon. Neruší jako notebook a je to fajn. A díky velké výdrži se nebojím, že mi cestou chcípne.

Milá překvapení

Vyslovenou radost mi udělaly utajené drobnosti. Většinou si koupíte věc, kterou výrobce vychvaluje, recenzenti to papouškují a vy pak zjišťujete jak se věci mají. A není to vždy tak růžové.

V tomto případě to bylo právě naopak! Několikrát jsem našel funkci, kdy jsem si řekl: “Jéé to je super, nechápu, proč se tím nechlubí!”.

  • Prokol ANT+ o kterém jsem se nikdy nedočetl, že jej to podporuje. ANT+ je takový energeticky nenáročný brácha Bluetooth, který se hojně používá ve sportovní elektronice. Typicky se pomocí ANT+ přenáší signál z hrudního pásu nebo snímače na kole do hodinek či tachometru. A Note 3 toto podporuje. Takže s ním mohu spojit hrudní pás, kolo či digitální váhu
  • Spolu s telefonem dostanete možnost si na dva roky zvětšit Dropbox na 50GB. To se hodí. A telefon Dropbox používá pro zálohy apod.
  • Dostanete aplikaci a roční předplatné časopisu REFLEXu. To se hodí.
  • Instalovaný fit program S Healt je super nástroj na sledování kondice. Umožňuje evidenci váhy, tlaku, počtu nachozených kroků, tréningů, kalorického příjmu atd. Je to asi nejlepší aplikace této kategorie co jsem viděl.
  • Dálkové IR ovládání – telefon má IR diodu a pomocí instalovaného programu Samsung Watch jsem zatím ovládl všechny televize co jsem potkal, domácí projektor i AVR centrum. Konec otravných televizí v hospodách se blíží, muhehehe. Tedy dokud nezačnou přelepovat IR receivery.
  • Celá sada možností jak streamovat obsah z te;lefonu. Telefon podporporuje přes redukci microUSB –> HDMI (nutno dokoupit) přenos obrazu kamkoliv co podporuje HDMI MHT (dnes skoro všechno). Dále tu máme Samsiung link, Samsung miroring, DLNA, … Prostě pokud jste jen trochu šikovní snadno dostanete obraz a zvuk z mobilu na cokoliv trochu chytrého v okolí.
  • Velmi povedený správce času a úkolů S Planer a pěkné kontakty, podstaně lepší než google aplikace.
  • Perfektní signál – LTE je super, ale i na GSM/3G síti je to výrazně lepší nez Nexus. Po ceste vlakem domů jsou pro nexus dvě místa v 3G signálu. Galaxy Note celou cestu udrží 3G. Typická Praha pak vypadá takto (operátor je O2):

image

 

Drobná zklamání

Plusy převažují, ale je i pár věcí co mne nepotěšily.

  • Mizerný foťák – jakmile je trochu šero, má problém.
  • Občasná nestabilita – tu a tam vidíte nějakou tu “… com.samsung…. přestal pracovat”. Jednou  jsem musel vyndat baterku. Čekal bych větší odladění.
  • Zklamáním je i S Voice, tedy možnost ovládat telefon hlasem. Bohužel to nepodporuje češtinu. Což o to, nemáme problém s angličtinou a tak mi fungují povely “Play music” nebo “open calendar”. Ale jak proboha mám vyslovit “Call Tereza Nováková” nebo “Navigate to Hradec Králové” aby to telefon chytil fakt netuším. Českou výslovnost to nedá a mé pokusy komolit to rádoby anglicky jsou k ničemu. Stejně tak čtení SMS v handsfree mode je spíše úsměvné. Takže pěkná funkce k ničemu.

 

Suma sumárum

Jsem nadšen! Bál jsem se toho jak se mi bude s takto velkým telefonem pracovat a je to super. Člověk si velmi rychle zvykle jej nosit v kapse, ovládat a využívat.

Napjatě čekám na update SW a zejména Android KitKat. Pokud trochu odladí stabilitu a případně přidají podporu češtiny pro S Voice, tak bude telefon dokonalý.

Komentáře